4 Şubat 2018 Pazar

Çelê - Çiftepınar

Çelê (Çiftepınar) köyü, Ağrı Eleşkirt'e (Zêdka) bağlıdır.

Özmen soy isimli Mala Mıstêyê Çelê ailesi, Redki aşiretinin Kumki kolundandır. Aile bu köyün yerlisidir. Aile Ağrı Ziro köyündeki Mala Xıdırê Evle ve Iğdır Mürşitali köyündeki Mala Nebo Ağa ile akrabadır.

Bu köyde yaşayan Redkilerin soy isimleri: Özmen.

Ayrıntılı bilgi ve soy ağaçları REDKANLILAR isimli kitapta. Kitap için BURAYA ⬅️ tıklayın.

2 yorum:

  1. Harun Özmen8 Mart 2019 17:56

    Bahs ettiğimiz yıllarda en kalabalik asiret Retkan aşireti mensuplari Eleşkirde göç ederler. Yaklaşık 600 çadır olarak gelirler ve aşiret buyukleri Memitan köyüne yerleşirler bir sire berabaer kaldikdan sonra bölünmeler baslamıştır. Biz retki aşireti kumka kabilesi olarak Çelê (Çifte pınarı) êzdilerden satin alarak yerlesmislerdir. Biz kumka kabilesi olarak bize mala Qera Bışar diyorlar ve benim azda olsa bi arastirmam oldu bu arastirmam sonucu Mardin Derik til hediz köyüne dayaniyor basimiz sini legere kadar gidiyor. Biz kumka kabilesi seyit Sini Lexerin torunlarıyız.

    Retki aşireti öyle basit bir aşiret değil. Tarihten beri Kürtlerin en köklü aşiretidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Harun özman.öncelikle bu bilgiyi paylaştığın için teşekkür ederim ben memıtan (ikizgecer )köyündenim yukarda saydığınız büyükler evet bizim aile büyükleridir bizler Qera bışarın torunlarıyız. Bu sayfa yıllardır çalışıp emek vererek bizleri birbirimizle tanıştırıp geçmişimizi gün yüzüne çıkartmış bu büyük bir başarıdır emeği için ayrıca teşekkür ederim. Yukarda bahsettiğiniz mardin derık tıl hedis ten göç etmişlik büyüklerimiz tarafından hiç bahsedilmedi ömer beyin muş malazgirt mirliğini ve orada pıra xatune köprusunu yaptırdığı bilgileri var bışar ağa kara abdal sin ve seydo kardeşler hep malazgirt bitlis van eleşkirt dolaylarında yaşamışlardır.mardin derik tıl hedisten sipkiler göç etmiştir eğer redkan lılar erivandan değilde ırak sonra mardin derikten göç etti dediğiniz idda doğru ise biraz açıklık getirirseniz memnun olurum konu takipcisiyim selamlar..

      Sil