1 Haziran 2017 Perşembe

Ekreg - Derinöz

Ekreg (Derinöz) köyü, Kars Digor'a bağlı bir köydür. Köyde Redkiler ile Cemaldiniler beraber yaşıyorlar.

Köydeki Redkilerin soy isimleri:  Taşdelen, Dalga, Hacıoğlu, Tosun, Can, Alkan, Aydın, Ada, Savaş, Yol, Keskinsin.

Ayrıntılı bilgi ve soy ağaçları REDKANLILAR isimli kitapta. Kitap için BURAYA ⬅️ tıklayın.

14 yorum:

  1. Admin yukarıda belirttiğiniz laz ların muhtarlık için göç etiği onlar hepsi birer senaryo onlar sadece Mülkelerinin satabilmek için bir senaryo hazarladilar şimdi hepsi İstanbul ve bursanın sayılı zenginleridir.

    Muatafa Tşdln

    YanıtlaSil
  2. Admin bu akrag koyu bizim eski köyumüz biz orda deprem oldugunda cıktık mescitlili koyune azerilerin icine yerleştirdi devlet
    Onlar kalabalk oldukları halde biz koyu elimize aldik akraba olarakda dagıldık her bir yere bizim genelimizede mala evdegolki derdiler hemde tırki bilmez de derlerdi kay bolan akrabamızda var tabiki.

    Murat Alişan

    YanıtlaSil
  3. Ewdo kolk benim dedem dir 1913,14 revandan Digor akrak a geçmek zorunda kalmış çarlık rusyasinda gilavalik yapmıştır 1934 kuzeydoğu Anadolu fayhati üzerinde bulunan akrak yeni ismi Derinöz olan köyümüz sanki yok olmuştur buradan evdo ağa yani dedem aşiretiye mağdur olmuş devlet bütün redkani aşiretinin çeşitli yerlere sistematik olarak dağıtmıştır awdo ağa yi da zohrep köyüne yerlestirmişlersede oradaki malokyan olan beyaz Ruslardan rahatsız olup şuan da yaşadığımız mescitli köyü üne yerleşmiş daha sora gelişen bazı olaylardan dolayı muş bulanık şevranşeh köyüne gitmişlersede mezarı halen köyümüzdeki kabristanliktadir.

    Osman Hacıoğlu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elegez köylerinde gılavaydı.


      Soyunun dağıldığı köyler ve soy isimler:

      Kars Arpaçay mescitli köyü muş bulanık adıvar (şevranşeh) Kars merkez Ankara İstanbul Erzurum karayazı soy isimler Osko esko iskolar ayık durmuş bizimde soyadimiz Osko idi halende Osko olarak biliniyoruz bazı nedenlerden dolayı Hacıoğlu olarak değiştirildi.

      Sil
    2. merhaba bizimkilerde aynı hikayeyi anlattılar hacıveli köyüne yerleşmişler bizimkiler

      Sil
    3. Hacıveli'de kimler Redki?

      Sil
    4. Soy isimleri maldar

      Sil
  4. Admin biz akrak da Kürtler ve lazlar arasında muhtarlık davası yaşanmadı muhtarlık seçimi onların yani kendi aralarında anlaşmazlık yaşandı onlar kendi yerlerini bizlere büyük bir ticaret stratejisi yaparak bizlerde kendi köyümuzu aynı ( Basköy) den gelerek burdan yer aldık ve sonrada bizlerde satıp çıktık bizlerin birbirimize saygı ve sevgisi digorun bütün köylerine örnek davranış sergiledi bütün(akrak ) köyü komşularıma ve akrabalarima sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

    Aliosman Hacıoğlu

    YanıtlaSil
  5. Admin bu akrag koyu bizim eski köyumüz biz orda deprem oldugunda cıktık mescitlili koyune azerilerin icine yerleştirdi devlet
    Onlar kalabalk oldukları halde biz koyu elimize aldik akraba olarakda dagıldık her bir yere bizim genelimizede mala evdegolki derdiler hemde tırki bilmez de derlerdi kay bolan akrabamızda var tabiki.

    Murat Alişan

    YanıtlaSil
  6. Aydın ve Ada aileleri de var Redki olarak.

    YanıtlaSil
  7. Ben erzurum karayazi da yasiyorum bizde kan davasindan dolayi digorun bir koyunden gelmisiz ama hangi oldugunu bilmiyorum oyuzden burda bize muhacir diyorlar koyumuzun ismini bilen varsa lutfen soylesin uzun yillar unce biz cikmisiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki tane Akrag var biri Karsda, diğeri Muşta. İkisinde de Redki aşireti yaşar.

      Sil
  8. Amin ahıskalılar yaşarken köyde kurtlar yaşamıyordu. Muhtarlık seçiminden sonra kaybeden taraf evlerini kürtlere satmaya başladı akabinde kurtlar köye yerleşti. Köyde ki tek kürt benim annemdi oda gelin gelmişti. Ben o köylü olarak yazıyorum tahmin ve ya yorum değil gerçek olan bu

    YanıtlaSil
  9. Diyarbakır İli Çermik ilçesi EKREG Köyü vardır. Ben ZAZA Sabri BAŞIBÜYÜK, Köyü Dedelerimiz kurmuş ve Adını EKREG olarak koymuşlar. Dedelerimiz Muş bölgesinden buraya göç etmişler.

    YanıtlaSil